A cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku i dlatego częściej pojawia się na naszym stole :) I przynajmniej odżywiamy się dzięki temu zdrowiej. Dodam, że wprost przepadam za tym warzywem, więc nie będzie to ostatni przepis z cukinią w roli głównej.
- 1 mała cukinia (ok. 200 g)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki otrębów (pszennych, żytnich)
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli (lub mniej - im mniej soli w diecie, tym człowiek zdrowszy)
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- odrobina oleju/oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- jogurt naturalny (100g w zupełności wystarczy)
- 1-2 ząbki czosnku (zależnie od upodobań)
- 2-3 cm łodygi pora (biała część)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki majonezu (o ile dieta nam nie zabrania ;))
A jeśli ktoś nie przepada za sosem w stylu tzatziki, to polecam dostępny praktycznie w każdej lodówce ketchup :) Do takich placków można przyrządzić różnego rodzaju dipy. Kombinować, mieszać, próbować :)
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jeśli czas i chęci są, to oddzielić białka jajek od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę. Żółtka dokładnie wymieszać z otrębami i przyprawami. Z otrzymaną masą połączyć delikatnie ubite białka. Dzięki temu baza na placki będzie puszysta.
- Placki smażyć na niewielkiej ilości oleju/oliwy z oliwek aż do uzyskania rumianego koloru. Najlepiej po zdjęciu z patelni odsączyć je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczniczków kuchennych.
Przepis na placki cukiniowe jest o tyle prosty, że gdy uznacie, że placków jest za mało, by wykarmić swoją rodzinę/przyjaciół, możecie naprędce przygotować tyle ciasta, ile potrzeba (zmieniając proporcje w przepisie).
Bon appétit! :)
Smaczności!
Bon appétit! :)
Smaczności!
wygląda wyśmienicie ;D
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję. Polecam przyrządzać latem i wczesną jesienią, gdy jest sezon na cukinię. Można wtedy wypróbowywać cukinię w różnych wariacjach ;) Obecnie cukinia jest niestety kilka razy droższa.
Usuń