czwartek, 4 października 2012

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowo-porowym

Znowu cukinia?! Takie reakcje w mojej rodzinie są ostatnio na porządku dziennym ;) Dobrze, że takie komentarze pojawiają się tylko na etapie krojenia cukinii, a nie gdy danie jest już gotowe ;) To dobrze, że można jeszcze zaskoczyć domowników tym, co wyląduje na ich talerzu. Zadowolenie na twarzy i pozytywne komentarze, to zdecydowanie najlepsza nagroda.

placki z cukinii, racuchy z cukinii

A cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku i dlatego częściej pojawia się na naszym stole :) I przynajmniej odżywiamy się dzięki temu zdrowiej. Dodam, że wprost przepadam za tym warzywem, więc nie będzie to ostatni przepis z cukinią w roli głównej.


Składniki na placki:
  • 1 mała cukinia (ok. 200 g)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki otrębów (pszennych, żytnich)
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli (lub mniej - im mniej soli w diecie, tym człowiek zdrowszy)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • odrobina oleju/oliwy z oliwek
Składniki na sos:
  • jogurt naturalny (100g w zupełności wystarczy)
  • 1-2 ząbki czosnku (zależnie od upodobań)
  • 2-3 cm łodygi pora (biała część)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki majonezu (o ile dieta nam nie zabrania ;))

A jeśli ktoś nie przepada za sosem w stylu tzatziki, to polecam dostępny praktycznie w każdej lodówce ketchup :) Do takich placków można przyrządzić różnego rodzaju dipy. Kombinować, mieszać, próbować :)

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Jeśli czas i chęci są, to oddzielić białka jajek od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę. Żółtka dokładnie wymieszać z otrębami i przyprawami. Z otrzymaną masą połączyć delikatnie ubite białka. Dzięki temu baza na placki będzie puszysta.
  3. Placki smażyć na niewielkiej ilości oleju/oliwy z oliwek aż do uzyskania rumianego koloru. Najlepiej po zdjęciu z patelni odsączyć je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczniczków kuchennych.
Placki z cukinii, racuchy z cukinii

Przepis na placki cukiniowe jest o tyle prosty, że gdy uznacie, że placków jest za mało, by wykarmić swoją rodzinę/przyjaciół, możecie naprędce przygotować tyle ciasta, ile potrzeba (zmieniając proporcje w przepisie).

Bon appétit! :)
Smaczności!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję. Polecam przyrządzać latem i wczesną jesienią, gdy jest sezon na cukinię. Można wtedy wypróbowywać cukinię w różnych wariacjach ;) Obecnie cukinia jest niestety kilka razy droższa.

      Usuń

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets