wtorek, 9 października 2012

Pomarańczowy dżem z... cukinii

Do przygotowania tego dżemu zainspirowała mnie Kaś z Bake&Taste :) Poza tym musiałam coś zrobić z gigantyczną, zieloną cukinią (wielkości maczugi Herkulesa ;)), która od kilku dni straszyła w kuchni.


Dżem z cukinii

Takie samodzielnie przygotowane dżemy to bardzo dobry sposób na wykorzystanie tego, co nam urosło w ogródku :) I całkiem oryginalny pomysł na prezent!

Teraz już wiem, że w przyszłym roku na działce większość grządek będzie usiana cukinią ;)


Składniki: *
  • 2,5 kg cukinii
  • 300-350 g cukru (dosładzać wg uznania)
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 1/5 galaretki cytrynowej
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego** (można więcej, ale z rozwagą)
  • 3/4 olejku pomarańczowego (resztę zostawiłam do dżemu z dynią)
  • 75g kandyzowanej skórki pomarańczowej (j/w)

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć, obrać i wykroić nasiona. Połowę cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Gotować w garnku najpierw na większym ogniu od czasu do czasu mieszając, by masa nie przywarła do dna. Jak już się zagotuje, to zmniejszyć płomień. 
  2. Gdy cukiniowa masa zgęstnieje i będzie bardziej jednolita, dodać cukier (bezpieczniej dodać mniej cukru i potem w miarę potrzeby dosypywać po trochu), galaretki, olejek pomarańczowy, skórki pomarańczowe i kwasek cytrynowy. Gotować jeszcze przez ok. pół godziny - pamiętać, by co jakiś czas zamieszać dżem, by się nie przypalił. Po tym czasie gorący dżem nałożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków, które należy zaraz szybko i szczelnie zamknąć.
Gdy słoiczki z dżemami już ostygną, najlepiej wstawić je do lodówki, chłodnej spiżarki lub piwnicy, aby masa zgęstniała. 

Dżem z cukinii

* Jeśli lubisz rozgrzewające właściwości imbiru, to z powodzeniem możesz go dodać do swojego dżemu :) 

** Nie masz w kuchni kwasku cytrynowego? Spokojnie, zamiast tego mogą być cytryny - sok i starte skórki doskonale dodadzą kwaskowatego posmaku Twojemu dżemowi.


Dżem cukiniowy


Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets