piątek, 10 stycznia 2014

Placki z kalarepy i marchewki z dodatkiem papryki

Dotąd zrobiłam już kilka rodzajów warzywnych placków (z burakówz cukinii, z kaszą gryczaną, ryżowe z cebulą i pepperoni), ale nie eksperymentowałam jeszcze z kalarepą. Zastanawiając się, co przygotować dziś na obiad, przeszukałam lodówkę, wyciągnęłam kilka potrzebnych składników i tak oto w krótkim czasie powstał bardzo prosty pomysł na drugie danie.

To także dobry sposób na wykorzystanie surówki, która została np. z poprzedniego dnia (zobacz: surówka z kalarepy). 

Taki mały domowy recykling :P I jaki dobry efekt!


Składniki:
  • 2 kalarepy
  • 2 duże marchewki
  • kawałek pora
  • 1/2 czerwonej papryki (równie dobrze może być też zielona)
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • garść płatków górskich lub 1-2 łyżki otrębów
  • suszona natka pietruszki (wedle uznania)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Starannie umyć wszystkie warzywa. Kalarepki i marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach (można szybciej w malakserze). Pora i paprykę dość drobno pokroić.
  2. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu, dodać do nich mąkę, płatki lub otręby oraz przyprawy. Następnie przelać masę jajeczną do miski z warzywami i połączyć wszystkie składniki.
  3. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni pilnując, by placki się nie przypaliły.
Najlepiej do odwracania placków używać
jednej lub dwóch drewnianych łopatek (jak komu łatwiej:)). 

Placki po zdjęciu z patelni najlepiej układać na papierowym ręczniczku,
by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Można je podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub w zdrowszej wersji
- z jogurtem naturalnym.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj,

bardzo mi miło gościć Ciebie na moim blogu. Jeśli komentujesz jako gość "Anonimowy", to oprócz komentarza pozostaw, proszę, swoje imię lub nick.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam!
Zaglądaj do mnie częściej :)

Blogger Gadgets